
 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

Security standards for smart devices 
These frequently asked questions (FAQs) provide general guidance only on the security standards mandated by the 

Cyber Security (Security Standards for Smart Devices) Rules 2025 (the Rules), authorised by the Cyber Security Act 

2024 (the Act). The FAQs should be considered in conjunction with the text of this legislation. 

The FAQs are not intended as legal advice. We suggest seeking professional or legal counsel to confirm your 

responsibilities under Australian law – including questions about specific products. 

Scope of the consumer grade smart device standards 

1. What types of smart devices are within scope of the security standards? 

The security standards for consumer grade smart devices apply to smart devices that meet the definition of a relevant 

connectable product (as defined in the Act) that will, or could be reasonably expected to, be acquired in Australia by 

a consumer, as defined in section 3 of the Australian Consumer Law. These are products that are intended by the 

manufacturer to be used – or would likely be used – for personal, domestic or household use or consumption. 

Some consumer grade smart devices, such as smartphones and laptops, are exempt from the security standards. 

Please refer to section 8 of the Rules for further information on exemptions. 

2. When do the security standards take effect? 

The security standards apply to all in-scope products manufactured on and from 4 March 2026. 

3. Do the standards apply to products intended for business use or business-to-business 

(B2B) products? 

The security standards apply to smart devices that meet the definition of a relevant connectable product (as defined 

in the Act) that will, or could be reasonably expected to, be acquired in Australia by a consumer (as defined in section 

3 of the Australian Consumer Law). These are products that are intended by the manufacturer to be used – or would 

likely be used – for personal, domestic or household use or consumption. 

Under section 14 of the Act, security standards apply to whole classes of smart devices, not individual cases of 

acquisition. This means that, if there is any case where a product could be acquired where the above conditions 

are met, then that product must comply with the security standards in all cases. 

Smart devices only fall out of scope of the security standards if there is no circumstance where the product meets the 

definition of a relevant connectable product that will, or could be reasonably expected to, be acquired in Australia by a 

consumer, and that are intended by the manufacturer to be used – or would likely be used – for personal, domestic or 

household use or consumption. 

4. Are aftermarket vehicle systems within scope of the Rules? 

An aftermarket vehicle system that meets the requirements in the security standards (as described above) would likely 

be within the scope of the security standards. 

Aftermarket vehicle systems, such as audio and navigation systems, are not currently considered road vehicle 

components and are not included in the road vehicle component exemption in the Rules. 

A product can only be considered as a road vehicle component if it can be tested against one or more of the Australian 

Design Rules (ADR) under the Road Vehicle Standards Act 2018. If there are no ADRs that relate directly to a particular 

type of product, this means the product is not covered by the road vehicle component exemption in the Rules. 

https://www.legislation.gov.au/F2025L00276/asmade/text
https://www.legislation.gov.au/C2024A00098/asmade/text
https://www.legislation.gov.au/C2024A00098/asmade/text


 

 

Requirements in relation to passwords 

5. Do all in-scope products require passwords? 

No, the requirements for passwords only apply to in-scope products that use a password for the smart device’s 

hardware or pre-installed software used in any state other than factory default, and where software is required to be 

installed for the product’s intended usage. 

For in-scope products with such a password functionality, the password must meet the requirements of the security 

standards, which include being unique per device or defined by the user. The standards do not require in-scope 

products to have such a password functionality. 

6. Can the manufacturer use a default password for a device in factory default state? 

Yes, but only while an in-scope product is in factory default state. The manufacturer can use a default password for 

the smart device’s hardware or pre-installed software, and where software is required to be installed for the product’s 

intended usage. 

In any other state, the use of passwords for the in-scope product must meet the requirements of the security standards. 

Requirements relating to reports of security issues 

7. What are the requirements for publishing information on how to report security issues? 

The manufacturer must publish accessible, clear and transparent information on how to report security issues for in-

scope products. The information must be available in English, free of charge, without a person requesting the 

information, and without requesting personal information about the person making the report. For example, a 

manufacturer may publish the required information, meeting all requirements, on their website. 

8. Can the manufacturer request contact information of the person reporting a security 

issue? 

The manufacturer may request reasonable contact information, such as an email address, so they can acknowledge 

the receipt of the report and provide status updates to the person who submitted the report, as required by the 

security standards. Importantly, however, the manufacturer must not require that this contact information includes any 

personal information about the person making the report. 

Any collection, use or disclosure of personal information by the manufacturer would still be subject to any applicable 

privacy laws, such as the Privacy Act 1988. 

Requirements relating to defined support periods and security updates 

9.  Can the defined support period be a period of time, such as “in five years”? 

The security standards require the defined support period to be a period of time with an end date, rather than an end 

to a period of time. Examples of a fixed end dates are “no earlier than 30 June 2027” or “ending on 30 June 2029.” 

10. Can the defined support period be shortened or extended? 

The defined support period cannot be shortened once it has been published. 

Defined support periods can be extended. The new defined support period must be published by, or on behalf of, the 

manufacturer as soon as practicable, in the same manner by which the original period was published. 

11. What are the requirements for publishing defined support periods? 

The manufacturer must publish the defined support period for the smart device’s: 

• hardware, 

• pre-installed software, 

• software that is required to be installed for the product’s intended usage, or 

• software developed by, or on behalf of, the manufacturer that is used for, or in connection with, the product’s 

intended usage, 



 

 

where any of these components can receive security updates. The defined support period for each of these 

components must be published to comply with the requirements of the security standards. For example, the defined 

support period for a product’s software and the defined support period for a product’s first-party companion app must 

both be published as required by the security standard. 

This information must be published in a manner that is accessible, clear and transparent. The information must be 

available in English, free of charge, without a person requesting the information, without requesting personal 

information about the person making the report, and in a way that is understandable without prior technical 

knowledge. 

12. What does it mean to publish the defined support period in a way that is 

understandable without prior technical knowledge? 

Publishing the defined support period is intended to provide consumers with more information about a product so 

they can more easily factor cyber security into their purchasing decisions. 

The manufacturer must publish the defined support period for a product in such a way that it is easy for a person 

without technical knowledge to understand what the defined support period is and what it means, and so they can 

easily compare the defined support period of different products. 

We suggest using plain English to convey information related to the defined support period. You may use a 

statement like the examples below to comply with the requirements of the security standards. 

“This device will receive all available security updates until at least 30 June 2028.” 

“We will provide security updates for this app until 30 June 2026.” 

Additionally, the discovery of the defined support period should not rely on a person’s knowledge of the existence 

of the Act or the Rules. For example, the defined support period should not only be published in the statement of 

compliance or in a regulatory section of a website. 

13.  Is the manufacturer required to publish the defined support period on its website? 

If the manufacturer supplies an in-scope product on its website, or a website under its control, the manufacturer is 

required to: 

• Prominently publish the defined support period, or any extension to a defined support period, with other 

information on the website that is intended to inform consumers’ decisions to acquire the product. This 

applies to each instance on the website where information is published that is intended to inform consumer 

decisions to acquire the product, and; 

• Publish the defined support period, or any extension to a defined support period, alongside or otherwise 

given equal prominence to the publication of the main characteristics of the in-scope product. This applies 

to each instance on the website where the main characteristics of the product are published. 

For example, a manufacturer may have a comparison page listing out the main characteristics of multiple products, a 

dedicated webpage for each product listing out the main characteristics, and another webpage for consumers to 

purchase the product. In this example, the manufacturer would be required to publish the defined support period on 

each of these webpages. 

Requirements relating to the statement of compliance 

14. What information must be included in a statement of compliance? 

At minimum, the statement of compliance must include the following information. 

• the product type and batch identifier; 

• the name and address of: 

 the manufacturer of the product; and, 

 an authorised representative of the manufacturer; and, 

 each (if any) of the manufacturer’s other authorised representatives that are in Australia; 

• a declaration that the statement has been prepared by, or on behalf of, the manufacturer of the product; 

• a declaration that, in the opinion of the manufacturer: 

 the product has been manufactured in compliance with the requirements of the security standard; and 

 the manufacturer has complied with any other obligations relating to the product in the security standard; 



 

 

• the defined support period for the product at the date the statement of compliance is issued; 

• the signature, name and function of the signatory of the manufacturer; 

• the place and date of issue of the statement of compliance. 

An example statement of compliance template is available on the Department of Home Affairs website. 

15. The Australian standards are similar to the United Kingdom’s (UK) cyber security 

standards. Can manufacturers use their UK statement of compliance in Australia? 

The UK Product Security and Telecommunications Infrastructure (Security Requirements for Relevant Connectable 

Products) Regulations 2023 (Regulations) are similar to Australia’s Rules, including setting out the requirements for a 

statement of compliance. Manufacturers of products supplied to the UK market can use the same statement of 

compliance provided in accordance with the UK Regulations, when supplying that product to the Australian market, as 

long as that statement of compliance meets all requirements set out in the Act and section 9 of Australia’s Rules. 

An example statement of compliance template is available on the Home Affairs website. 

Enforcement and regulation 

16. How will compliance with the standards be monitored? 

The Act allows the Secretary of the Department of Home Affairs to undertake enforcement action to ensure entities 

comply with their obligations under the Act. This action includes issuing compliance notices, stop notices and recall 

notices. The Secretary may engage experts to examine a product or statement of compliance. The Secretary may also 

request a statement of compliance from the manufacturer or supplier to ensure the entity has met their obligations under 

the Act and the Rules. 

If an entity fails to comply with a recall notice the identity of the entity, the details of the product and non-compliance, 

and the risks posed by the product may be published on the website of the Department of Home Affairs. 

The enforcement framework established in the Act is designed to encourage engagement with manufacturers and 

suppliers of smart devices and uplift industry best practice. 

Regulatory support will be provided from within the Department of Home Affairs to assist the Secretary in monitoring 

compliance with the Rules and the Act. 

https://www.homeaffairs.gov.au/cyber-security-subsite/files/soc-template-security-standards-for-smart-devices.pdf
https://www.homeaffairs.gov.au/cyber-security-subsite/files/soc-template-security-standards-for-smart-devices.pdf

